Barnehage

Denne uka starter Carmen i barnehage. Kvernslåtten barnehage, som er ny og fin, og ligger et steinkast unna. Vi er glade for plass der, og det blir veldig spennende med hennes første barnehagedager! Vi mistenker at hun kommer til å trives godt, for andre barn er moro.. :)

Barnehagesøking

Det der med barnehagesøking er derimot ikke nødvendigvis så moro. Vi søkte 22. august 2009, og allikevel ble det august 2010 før vi fikk svar. At vi så endte med å få plass i to barnehager, og å kunne velge plass, ble en uventet erfaring. Det gjør at jeg spør meg selv om ikke det kunne vært mulig å tildele plasser tidligere, det må da være mange som synes det er vanskelig å sitte med små barn, jobb man skal tilbake til, og ikke vite hva som skjer før kort tid i forveien?

Vår søkeprosess

Vi søkte barnehageplass 22. august 2009, som ble ventelistedato. Fra april begynte tildelingen, og samtidig begynte våre jevnlige ringerunder og e-postrunder til barnehagene. Det er ingen sentral tildeling, men derimot må man ringe hver enkel barnehage for å høre hvordan man ligger an. Vi begynte på hendholdsvis 25. og 13. plass, og la til en tredje barnehage, der vi havnet på 8.
Så kommer spørsmålet.. skal man ringe rundt til andre barnehager, høre om man har bedre odds der, og drive med bytting på søknaden? Eller skal man ha is i magen og vente?
Vi hadde is i magen og ventet, men Vindharpen, som var 1. valget, svarte tidlig på en henvendelse at de var ferdig med opptaket (vi endte vel på 23. av over 60 barn) og dermed byttet vi om. Kvernslåtten ble nr 1, Rå nr 2, og Skranesvingen kom inn som nr 3, da den ligger rett ved Christers jobb, og enda mer vesentlig, vi ville trolig bli nr 1 på ventelisteplass.  Som man igjen må ringe rundt for å finne ut av..

Ideelt sett skulle man kunne søke etter idealisme. Slik vil jeg at barnet mitt skal ha det i barnehagen, her tilfredsstiller uteområder, personale, servicetilbud og filosofi det jeg føler vi trenger i en barnehage – her søker jeg. Og så fått vite det tidsnok til å delta på besøksdag for kommende barnehagebarn i juni, for å kunne besøke barnehagen utenom åpningstid i forkant, og ikke minst for å kunne slappe av i ferien uten å tenke på alternative barnehagetaktikker, telefoner til barnehageservice og alle barnehagene for n’te gang, og ørten tanker om hva vi gjør om vi ikke får plass.. tør vi spørre venner om å være dagmødre, tør vi bruke fremmed dagmamma, kan vi klare busslevering i andre bydeler?

Rett på plass

For da kommer man inn på punktet om at man faktisk har rett på barnehageplass i Bergen kommune. Så fremt barnet er fyllt 1 år før 1. september opptaksåret, har det rett på plass i hovedopptaket (august).
Men hva gjør vel det når retten går innenfor hele kommunen? Christer kjører ikke bil, og med jobb og barnehage kunne han aldri kjørt til andre kanter av byen for å hente og bringe, forhåpentligvis kommer det en geografisk tildeling inn i bildet neste år. Bergen er en stor by med masse trafikk, så at folk skal kjøre i hente/bringe-slalom mellom jobb, hjem, barnehage og arbeidsplass er vel få tjent med.
Barnehageservice kunne på telefon aldri svare meg på hva som skjedde dersom vi ikke fikk plass hos en av de tre på lista, om de valgte en, eller om vi ville måtte endre på søknaden for å søke på noen med ledige plasser, med tilhørende ringerunder for å høre hvor vi hadde best odds. Alt de sa var “vi får se når hovedopptaket er ferdig etter 31. august, ring oss da om du ikke har fått plass”.
En av barnehagestyrerne i de barnehagene vi søkte sa de tok geografiske hensyn, men om det er realiteten eller ei fikk vi aldri vite.

To plasser

For vi endte opp med to barnehageplasser å velge mellom.
Ikke helt ukomplisert det heller, vi ble så glade da det første barnehageplass-tildelingsbrevet dumpet ned i postkassa at vi løp opp med svar rett i postkassa deres nesten umiddelbart. At vi, eller til og med barnehagen, skulle ha ringt den barnehagen som var høyere på ønskelista og spurt om vi ville få plass der, ante vi ikke. Vi trodde nok det var som med plass på skole, takker man ja til høyere valg faller lavere valget bort.. men nei. Har man takket ja, kan man f.eks måtte betale i 2 og 3 mnd oppsigelsestid, mens man samtidig må betale i den nye barnehagen. Nå slapp vi det, barnehagestyrerne var greie, og lot oss ta 1. valget uten å betale dem en krone. Vi ga jo beskjed før oppstart, og siden her er ventelister, kan de jo ikke ha tapt mange kronene.. om noen i det hele tatt.

Alt løste seg, men må da finnes enklere måter å administrere barnehager på?

Nå er vi klare for oppstart i Kvernslåtten barnehage. Vi håper på et godt samarbeid med barnehagen i årene framover, og fremfor alt, at vår herlige lille skal trives godt!

This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *